Journey with Confidence RV GPS App RV Trip Planner RV LIFE Campground Reviews RV Maintenance Take a Speed Test Free 7 Day Trial ×
 

Go Back   Montana Owners Club - Keystone Montana 5th Wheel Forum > MOC Technical Forums > Maintenance
Click Here to Login

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 10-06-2021, 03:27 PM   #1
GMP
Established Member
 
Join Date: May 2020
Location: Highlands
Posts: 11
M.O.C. #26351
Hydraulic Pump Timing out

I have a 2020 Montana 3121rl. Recently when I operate the level up or the main slides, the pump will stop..or time out. I will wait a second..push the button again and it will resume. Does anyone have an idea what the problem could be? Thought maybe it was a Thermal Breaker. Not sure which one..there is the hot cable coming from the battery to a thermal breaker/fuse I believe (it is on the far right, and a jumper goes from that breaker to the breaker beside it on the left, and then a hot wire goes form that breaker to the main box for the hydraulic pump( pictures attached). The larger far left breaker is the main 150 breaker.

Nothing seems to be in a bind, or stress.

Thanks Don
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	20211006_151748.jpg
Views:	46
Size:	133.2 KB
ID:	10304   Click image for larger version

Name:	20211006_151741.jpg
Views:	28
Size:	166.4 KB
ID:	10305  
 
GMP is offline   Reply With Quote
Old 10-06-2021, 04:05 PM   #2
AZ Traveler
Site Team
 
AZ Traveler's Avatar
 
Join Date: Sep 2017
Location: Oro Valley
Posts: 3,161
M.O.C. #20477
Don,

Sounds like to need to switch out your circuit breaker. There are several threads on this, here is one. https://www.montanaowners.com/forums...ad.php?t=81195
__________________
Zack and Donna plus Millie and Ranger
2018 3160RL

"Life is too short to stay indoors, enjoy the ride!"
AZ Traveler is offline   Reply With Quote
Old 10-06-2021, 04:34 PM   #3
GMP
Established Member
 
Join Date: May 2020
Location: Highlands
Posts: 11
M.O.C. #26351
Zack - thank you. Gave me exactly what I needed…best..don
GMP is offline   Reply With Quote
Old 10-06-2021, 05:33 PM   #4
airboatart
Montana Fan
 
airboatart's Avatar
 
Join Date: Oct 2015
Location: Zephyrhills
Posts: 116
M.O.C. #17939
I agree with AZ Traveler a lot of us had trouble the self setting breakers.
__________________
Art and Linda
2007 F250,2000 Montana 2850 RK
2017 F350,2016 Montana 3721 RL
airboatart is offline   Reply With Quote
Old 10-12-2021, 09:51 AM   #5
rforten
New Member
 
Join Date: Nov 2019
Location: Lawton
Posts: 6
M.O.C. #25388
Also should check your power source. If you're on batteries there may not be enough juice in them to keep the stuff running.

Even if you're on shore power bad batteries can mess up the whole 12V system.
rforten is offline   Reply With Quote
Old 10-12-2021, 11:25 AM   #6
twindman
Montana Master
 
twindman's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: Mesa az
Posts: 2,360
M.O.C. #5651
I thought Keystone upped the breakers from 50 to 80 several years ago. Are they still using the old 50's???
__________________

Tom and Gail
2013 Mountaineer 362
2012 Silverado 2500
twindman is offline   Reply With Quote
Old 10-12-2021, 06:12 PM   #7
Mikendebbie
Montana Master
 
Mikendebbie's Avatar
 
Join Date: Jan 2018
Location: Austin
Posts: 1,421
M.O.C. #21044
The 80 amp breaker cured the problem on my 2018.
__________________
MikenDebbie Aggie Ď77 in the sticks near Austin TX
2019 Chevy 3500 High Country DRW
2018 Montana 3921FB
Aussie Gus + Texas Heeler Jimmy
Mikendebbie is offline   Reply With Quote
Old 10-13-2021, 04:25 AM   #8
RMcNeal
Montana Master
 
RMcNeal's Avatar
 
Join Date: Oct 2019
Location: Jacksonville
Posts: 1,460
M.O.C. #25165
Quote:
Originally Posted by twindman View Post
I thought Keystone upped the breakers from 50 to 80 several years ago. Are they still using the old 50's???
My 2019 still had the 50 amp breaker. I've replaced it. I think they started with the 80 amp breakers last year, 2021 models, finally.
__________________
Robert & Diana McNeal
2019 Montana Legacy 3791RD 20th Anniversary Edition
2014 F350 4x4 6.7L SRW
RMcNeal is offline   Reply With Quote
Old 10-13-2021, 10:02 AM   #9
432bartman
Montana Master
 
432bartman's Avatar
 
Join Date: May 2020
Location: UPLAND
Posts: 915
M.O.C. #26190
Had to replace my 50 amp with an 80 on my 2019.......did the trick.
__________________
2019 Keystone Montana 3560RL, 2020 Chevy 2500 HD, Firestone airbags, Air Lift wireless compressor, Curt gooseneck, 20K Reese Goosebox, TST-507, USMC combat vet & retired LEO. Robert, Anika, Breanna, Dylan & our Great Pyrenees Layla
432bartman is offline   Reply With Quote
Old 10-13-2021, 10:24 AM   #10
GMP
Established Member
 
Join Date: May 2020
Location: Highlands
Posts: 11
M.O.C. #26351
The 80amp breaker did the trick! thanks for the help..don
GMP is offline   Reply With Quote
Old 10-17-2021, 01:23 PM   #11
Cushing872
Established Member
 
Join Date: Sep 2019
Location: New Baltimore
Posts: 18
M.O.C. #24837
Quote:
Originally Posted by GMP View Post
I have a 2020 Montana 3121rl. Recently when I operate the level up or the main slides, the pump will stop..or time out. I will wait a second..push the button again and it will resume. Does anyone have an idea what the problem could be? Thought maybe it was a Thermal Breaker. Not sure which one..there is the hot cable coming from the battery to a thermal breaker/fuse I believe (it is on the far right, and a jumper goes from that breaker to the breaker beside it on the left, and then a hot wire goes form that breaker to the main box for the hydraulic pump( pictures attached). The larger far left breaker is the main 150 breaker.

Nothing seems to be in a bind, or stress.

Thanks Don
I have the 2019 version of your rig. They installed a 50 amp self resetting breaker that is problematic especially in the cold. Most others have upgraded this breaker to an 80 amp.
Cushing872 is offline   Reply With Quote
Old 10-17-2021, 01:33 PM   #12
GMP
Established Member
 
Join Date: May 2020
Location: Highlands
Posts: 11
M.O.C. #26351
exactly what i did..and it fixed it.
GMP is offline   Reply With Quote
Old 10-17-2021, 02:06 PM   #13
bcrvman
Montana Master
 
Join Date: Jun 2020
Location: Qualicum Beach
Posts: 541
M.O.C. #26399
Quote:
Originally Posted by GMP View Post
I have a 2020 Montana 3121rl. Recently when I operate the level up or the main slides, the pump will stop..or time out. I will wait a second..push the button again and it will resume. Does anyone have an idea what the problem could be? Thought maybe it was a Thermal Breaker. Not sure which one..there is the hot cable coming from the battery to a thermal breaker/fuse I believe (it is on the far right, and a jumper goes from that breaker to the breaker beside it on the left, and then a hot wire goes form that breaker to the main box for the hydraulic pump( pictures attached). The larger far left breaker is the main 150 breaker.

Nothing seems to be in a bind, or stress.

Thanks Don
Lippert recommends upgrading the hydraulic breaker to 50 amps.
__________________
2018 Keystone Montana 3811MS
2017 Ford F450 diesel dually
600AH Battle Born Lithium Batteries, 1,080 watts solar
3,000 watt hybrid inverter with 120A charger
bcrvman is offline   Reply With Quote
Old 10-17-2021, 02:14 PM   #14
Mroe
Seasoned Camper
 
Join Date: Mar 2019
Location: Scottsdale
Posts: 52
M.O.C. #23577
Breaker

Where is the breaker for the jacks
Mroe is offline   Reply With Quote
Old 10-17-2021, 02:17 PM   #15
bcrvman
Montana Master
 
Join Date: Jun 2020
Location: Qualicum Beach
Posts: 541
M.O.C. #26399
Quote:
Originally Posted by Mroe View Post
Where is the breaker for the jacks
Just follow the big red wire from the hydraulic pump, it will go to the breaker. I replaced mine with a marine grade breaker from Blue Sea.
__________________
2018 Keystone Montana 3811MS
2017 Ford F450 diesel dually
600AH Battle Born Lithium Batteries, 1,080 watts solar
3,000 watt hybrid inverter with 120A charger
bcrvman is offline   Reply With Quote
Old 10-17-2021, 08:24 PM   #16
RicknTee
Established Member
 
Join Date: Mar 2021
Location: Meridian
Posts: 31
M.O.C. #28444
My solution

First, the folks are right you have to get rid of those self resetting breakers, this is a picture of what I did. I also put a terminal bus for the smaller wires and that cleans it all up and works great as well. Mounting to the plywood was just to make it look nice and organized, but also to be able to see it better than the black background.

The 2nd part is I use the anderson blocks. I quit using them on the front because sometimes it appeared to need to go below where the block height was, I think that was causing a timeout as well as the resetting breakers. So I've had 4 successful Auto Levels since finished the wiring and removing the anderson blocks.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	20211009_112831.jpg
Views:	31
Size:	199.6 KB
ID:	10378  
__________________
Rick and Theresa
2017 Montana 3160RL
2020 Chevrolet 3500HD, Duramax
RicknTee is offline   Reply With Quote
Old 10-18-2021, 12:49 AM   #17
pyoung47
Seasoned Camper
 
Join Date: Dec 2017
Location: Holts Summit
Posts: 95
M.O.C. #20913
Be sure the connections on the solenoid are clean and tight. A high resistance connection could cause the same issue.
pyoung47 is offline   Reply With Quote
Old 10-18-2021, 12:56 PM   #18
Mroe
Seasoned Camper
 
Join Date: Mar 2019
Location: Scottsdale
Posts: 52
M.O.C. #23577
The attached photo shows the what I think are the little breakers. Is this what I need to change out?
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	BCA6E75E-5C7F-43B7-8293-8E0C849757D4.jpg
Views:	26
Size:	200.9 KB
ID:	10395  
Mroe is offline   Reply With Quote
Old 10-18-2021, 01:48 PM   #19
jimcol
Montana Master
 
jimcol's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Location: Kansas City, Missouri
Posts: 2,424
M.O.C. #7992
Send a message via AIM to jimcol Send a message via MSN to jimcol
It is!
__________________
2006 3000RK
2009 Ram 2500
jimcol is offline   Reply With Quote
Old 10-18-2021, 03:40 PM   #20
Mroe
Seasoned Camper
 
Join Date: Mar 2019
Location: Scottsdale
Posts: 52
M.O.C. #23577
There are varying opinions as to what to change to, just 80 amp exact replacement or manual breaker, not sure which to do
Mroe is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.3
Disclaimer:

This website is not affiliated with or endorsed by Montana RV, Keystone RV Company or any of its affiliates. This is an independent, unofficial site.


All times are GMT -6. The time now is 04:19 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2022, vBulletin Solutions, Inc.